אליוגינת היגל (אליוג'ין)
Alyogine huegelii

משפחה: חלמיתיים Malvaceae | מוצא: דרום-מערב אוסטרליה

אחד ממראות האביב המרשימים הוא שיח גדול של אליוגינת היגל בשיא פריחה כאשר הוא מכוסה בעשרות פרחים סגולים-כחולים ענקיים.
מרחוק אפשר לעתים לבלבל אותו עם קרובו ההיביסקוס הסורי, אך האליוג'ין קטן יותר ודליל יותר ופורח מסוף החורף ועד לסוף האביב, שאז בדיוק, בחודשים מאי-יוני, מחליף אותו ההיביסקוס הסורי ומתחיל לפרוח.
לאליוג'ין עלים מפורצים בעלי 3-5 אונות וגידול טבעי גבוה ולא רחב ודליל יחסית.
לפרחים הענקיים בקוטר 8-10 ס"מ המופיעים בעיקר בקצות הענפים חמישה עלי כותרת חופפים ואבקנים צהובים במרכזם. כל פרח פורח כיום, אך הניצנים מרובים וכל יום נפתחים פרחים חדשים.
השיח גדל בקצב מהיר יחסית לגובה 2-3 מטרים ולקוטר 1-2 מטרים ומשגשג בשמש מלאה או חלקית ובהשקיה בינונית עד מועטה והוא עמיד לתחרות שורשים של עצים או שיחים גדולים סמוכים.

אם כך מדוע שיח פרחוני נאה שכזה אינו נפוץ יותר בגינון?!

מסתבר שלאליוג'ין כמה בעיות (יש לנו פתרונות בהמשך הכתבה):
  • באזורי הארץ החמים והלחים הוא נתקף בכנימות באביב ומתכער ללא טיפול.
  • לא קל לבחור לו מקום בגינה בשל מבנהו הגדול-פתוח-מפוזר.
  • בטיפול רגיל הוא נוטה להיות קצר חיים ולשרוד רק 3-4 שנים בגינה גם באזורים בעלי אקלים יבש.
מסתבר, שזהו אחד מאותם שיחים הרגישים לפינוק; האליוג'ין סובל מאוד מעודפי מים וכנראה, כמו צמחים אוסטרליים רבים אחרים הגדלים על קרקעות חוליות עניות בזרחן, הוא רגיש לעודפי זרחן בקרקע.
ואכן, גילינו כי שתילה שלו בתנאי ניקוז מעולים והפחתה של ההשקיה מאריכים מאוד את תוחלת חייו עד כדי 10 שנים ויותר! גם שתילה בקרבת צמחים גדולים אחרים בתחרות שורשים המפחיתה את זמינות המים דווקא מאריכה את חייו.
בנוגע לבעיות האחרות, אנחנו ממליצים לשתול אותו בעיקר באזורי ההר והשפלה…
בגיזום השליש העליון של הצמח כל שנה בתום הפריחה, תוכלו לקבל שיח צפוף וקומפקטי יותר. ניתן גם לנצל את מבנהו הטבעי ולשתול אותו מאחורי שיחים או אף בתוך גדר חיה מעורבת וכך להרוויח את הפריחות הגבוהות מבלי לראות את הדלילות בחלקו התחתון.
בשל רגישותו לעודפי השקיה, אין הוא מתאים לגידול במכלים לאורך זמן, אך אם תעקבו אחרי המלצותינו, תוכלו לגדל בגינה שיח מיוחד, שירשים אתכם כל אביב בפריחתו היפהפייה למשך שנים רבות.
בהצלה!
דילוג לתוכן