אחז (פותוס) זהוב
Epipremnum aureum

משפחה: לופיים Araceae | מוצא: איי החברה (Society) פולינזיה הצרפתית

אם תכוונו את ספינתכם/ן אל לב האוקיינוס השקט, תמצאו כמעט במרכזו את 'איי החברה'(Society Islands) השייכים לפולינזיה הצרפתית. בין האיים הנידחים הללו (17 ק"מ מטהיטי הגדולה שבהם) שוכן האי 'מוראה' שכל שטחו 134 קמ"ר, במרחק של כ-6000 ק"מ מחופי אוסטרליה וכ- 8000 ק"מ מחופי אמריקה הדרומית.
ומדוע זכה אי זה לתהילת עולם, או לפחות לתהילה בכתבה הנוכחית? משום שבו ורק בו גדל בר בטבע צמח הבית הנפוץ ביותר בעולם – הפותוס הזהוב או בשמו העברי המדויק, אחז זהוב.
לפותוס הזהוב עלים דמויי לב מגוונים בירוק בהיר ושנהב זהוב וגבעולים ירוקים וארוכים משתלשלים או מטפסים.
הצמח גדל בבית בכל התנאים משמש ישירה קלה ועד לאור מועט, בהשקיה מרובה או מועטה, בכל קרקע ובכל עציץ ומשגשג למשך עשרות שנים ולכן גם ממלא את בתינו.
גם העובדה, שקל מאוד לרבותו מוסיפה לתפוצה העצומה שלו – כל חתיכת גבעול הכוללת עין וניצן (הסבר מלא על כך תמצאו בסרטון שעשינו וגם כאן) משתרשת במהירות בקרקע או במים והצמח מחזיק שנים אפילו בצנצנת מים ללא כל תוספות, בקיצור – סוס עבודה ביתי אמיתי.
לצמח שני סודות מרתקים נוספים שבוודאי יוסיפו לכבוד, שאתם ואתן כבר רוחשים לו (ומי שזלזל/ה בו עד כה בגלל הפושטיות שלו, יכבדו מעתה):
צמח הנשתל בגינה תחת עץ או מונח עם עציצו בפינת צל בגינה בכל אזורי הארץ, (לא כולל את ירושלים הקרה), מתחיל לעבור שינוי מדהים; הגבעולים הגדלים מתארכים ומגששים אחרי מאחז בדמות קיר או גזע עץ, אליו הם נדבקים בעזרת שורשים חזקים. תוך שנים ספורות, גבעוליו מתעבים ואז הוא מפתח את עליו הבוגרים המרהיבים והענקיים- עלים באורך 60-100 ס"מ וברוחב 30-50 ס"מ הדומים לעלי מונסטרה והם בעלי שוליים גזורים.
עלים אלה עמידים לכמה שעות של קרינת שמש ישירה.
זהו הצמח היחיד ממשפחת הלופיים, שאינו פורח עקב פגם גנטי (שנחקר היטב) ולכן, כל הצמחים בכל הבתים בעולם, מקורם בייחורים והם, כנראה, זהים לחלוטין מבחינה גנטית.
כל זני הפותוס השונים בעלי הגיוונים המיוחדים בעלים מקורם במוטציות שהתרחשו בפותוסים רגילים כפי שקורה בצמחים רבים.
כדאי לדעת שהזנים המגוונים כמו פותוס 'שיש', 'אנג'וי', 'הפי ליף' והזן צהוב-העלה 'ניאון' כולם גדלים היטב בבית, אך דורשים אור בינוני או רב ואינם חסינים להזנחה כמו המין המקורי.
לזנים המגוונים יש גם נטייה לחזור לירוק ולכן מומלץ לקצר ענפים הנושאים עלים ירוקים כדי לשמור על צמח מגוון עלים.
ולגבי השם אחז: כאשר תואר הצמח לראשונה בסוף המאה ה- 19 נקרא שמו Pothos aureus (פותוס זהוב). רק כ- 80 שנה מאוחר יותר נצפה לראשונה צמח פורח והוחלט כי דמיונו רב לצמח Epipremnum pinnatum (אחז מנוצה) ושמו שונה ל Epipremnum aureum המתורגם לעברית כאחז זהוב, כנראה משום יכולת שורשיו להיאחז ולהידבק בקלות למשטחים ולגזעים.
במהלך רוב השנה, ניתן למצוא אצלנו יותר מכמה זנים של אחז
דילוג לתוכן