fbpx

בת-קלה אתיופית
Zantedeschia aethiopica

משפחה: לופיים Araceae | מוצא: דרום-אפריקה

על מעמד גדול העומד לא רחוק מן הקופות בשתילי הר תלוי בסתיו ובתחילת החורף מבחר גדול של שקיות המכילות פקעות ובצלי חורף. לכולן מחוברות תמונות צבעוניות ומושכות עיניים של הפרחים, שנקבל תוך כמה חודשים מיום השתילה, רובם צמחים קטנים ופרחוניים כמו כלניות, צבעונים, נרקיסים, יקינתונים וכו.

כמה מן השקיות מכילות פקעות חומות לא גדולות ובשרניות ולשותלים אותן צפויה חוויה שונה לגמרי – מעט לאחר השתילה מתעוררות הפקעות ובמקום להוציא עלים קטנים ועדינים כשאר הצמחים הן מגדלות עלים גדולים ומרשימים תוך שהן מתנפחות ומתפצלות בעצמן. באביב יעלו גם עמודי פריחה גבוהים הנושאים פרחים לבנים עם מעין עמוד אבקנים בולט במרכזם.

בת-קלה אתיופית גדלה בטבע באזורי ביצה או בשולי פלגים ואגמים, שם היא יוצרת גושים גדולים וירוקי עד בעלי מראה טרופי שופע. העלים הבוקעים מן הקרקע יכולים להגיע לגובה של כמטר וליצור גוש בקוטר מטר ויותר. הפריחה גם היא יכולה להיות ממושכת ביותר בתנאים טובים. 

בתקופות יובש ממושכות יודע הצמח להתייבש ולבקוע מחדש מן הפקעות כאשר הוא חש ברטיבות.
הצמח מתאים, לפיכך, למגוון גדול של תנאים: במכל בינוני או גדול ובגינה בכל קרקע ובכל תנאי האור מצל מלא ועד לשמש מלאה.
בתוך בריכה או במקום רטוב תמידית נקבל צמח ירוק-עד, שיהיה גדול יותר בתנאי צל ויפרח באביב ובקיץ. בגינה מושקית באופן סדיר נקבל צמח נאה, שייבש לגמרי את עליו לכמה חודשים בקיץ ויחזור ללבלב כל שנה בסתיו ולפרוח באביב.
בגינה שאינה מושקית ילבלבו העלים עם הגשמים ויתייבשו באביב וכל הצמח יהיה קומפקטי יותר. בצל כבד יתפתחו עלים נאים וגבוהים, אולם הצמח עלול לא לפרוח.
בנוסף לכל המעלות, הפרחים והעלים גם מצוינים לקטיף ונשארים נאים למשך כמה שבועות באגרטל.
בת-קלה אתיופית היא צמח קל גידול ומאריך שנים וניתן לנצל את התרדמה הקיצית ולדלל את הפקעות אם הגוש גדול מדי ואף לשתול אותן במקומות שונים.

במהלך החורף ובאביב מתקבלים במשתלות גם עציצים פורחים של בת-קלה למי שיפספס/ה את הפקעות.

מעניין לציין שאחיותיה הצבעוניות והקטנות יותר הנפוצות במשתלות בשנים האחרונות הן מכלואים של כמה מיני בת-קלה אחרים והן בעלות מחזור חיים הפוך, כלומר פעילות בקיץ ורדומות בחורף.

שם הסוג הלועזי, זנטדסקיה, מכבד את זכרו של בוטנאי איטלקי בשם ג'ובאני זנטדסקי ואילו שם המין המבלבל 'אתיופית' קשור לכך, שבתקופות עתיקות כונתה כל אפריקה שמדרום למצרים ולוב בשם אתיופיה.

For the English article press here

דילוג לתוכן