
זלזלת (קלמטיס), מכלואים גדולי-פרח
Clematis, large flowered hybrids
משפחה: נוריתיים Ranunculaceae | מוצא: מכלואים של מינים מיפן ומסין
כתבנו כבר בעבר על זלזלת הקנוקנות, צמח מטפס יפה, שגדל בר בארץ והבין מזמן, שבאקלים שלנו הכולל חורף נעים ורטוב (לפעמים) וקיץ ארוך חם ויבש, עדיף להיות פעיל בחורף ולהיכנס לתרדמת קיץ.
לזלזלת הישראלית הזו יש קרובי משפחה אסייתיים מיפן ומסין בעלי פרחי ענק מרהיבים. הכלאות שלהם ביפן לפני מאות שנים ואחר-כך מהמאה ה-19 באנגליה, הניבו עשרות רבות של זנים הפורחים בשלל צבעים ומקובלים היום כמטפסים פרחוניים בגינון באזורים ממוזגים.
כיאה למוצאם מאקלימים קרים בהרבה משלנו, מחזור הגידול של מרבית מכלואי הקלמטיס התרבותיים הוא הפוך לזה של זלזלת הקנוקנות – הצמחים מלבלבים באביב, גדלים ופורחים בעונה החמה ומשירים עלים ונכנסים לתרדמה בחורף הקפוא.
צמחי הקלמטיס התרבותיים הם מטפסים המגדלים גבעולים ירוקים דקיקים, שבהמשך מתכסים בקליפה חומה. מן הגבעולים המתארכים במהירות מבצבצים עלים בעלי 3-5 אונות נפרדות, שמשמשים גם כקנוקנות וכורכים את הפטוטרות (גבעולי העלים) שלהם על כל שיח או גדר סמוכים.
בזנים המעטים המצויים בישראל מתרחש גל פריחה עיקרי מעט אחרי הלבלוב באפריל-מאי ובתנאים מעולים ניתן לקבל גם פריחה קיצית מועטה וגל פריחה סתווי חביב.

בתום הפריחה מתפתחים לעתים קרובות פרות מעוגלים ונאים דמויי נוצות המזכירים את פירותיה של זלזלת הקנוקנות ונושאים לפעמים זרעים פוריים.
המטיילים באירופה ובאקלימים ממוזגים אחרים בקיץ, נתקלים לפעמים בגדרות וקירות המכוסים במאות פרחי ענק יפהפיים של צמחי קלמטיס הגדלים בשמש מלאה. ידוע גם, שמטפסים אלה אוהבים רגליים קרירות ולחות, כלומר שורשים ובסיס הגדלים בצל ובלחות וראש בשמש.
לצערנו, האקלים בישראל חם ויבש ולכן אצלנו לא קל לגדלם, אך אם תפנקו את צמחי הקלמטיס ותתנו להם תנאים מיטביים תוכלו לקבל מטפס רב-שנתי קטן לאזור מוצל, שידהים אתכם ואת אורחיכם כל שנה באביב. אז מה לעשות כדי להצליח?
- להעדיף שתילה בעציץ גדול ובמצע שתילה טוב ומאוורר.
- ניתן לשתול בקרקע בתנאי שמחליפים לפחות 50-100 ליטרים למצע שתילה איכותי.
בשום פנים לא בתחרות שורשים עם עצים או שיחים סמוכים - השורשים וחלקו התחתון של הצמח חייבים לגדול בצל ובלחות תמידית. החלק העליון הכולל את מרבית העלים והפרחים ישמח לגדול בצל מואר היטב או בשמש עדינה. בשמש חזקה יותר תתקצר הפריחה.
- יש להשקות באופן סדיר מאוד ולדשן מדי פעם. גם בחורף בעת התרדמה יש לשמור על מצע לח.
- כדאי לארגן סולם טיפוס או גדר קטנה או שיח סמוך, עליהם יוכל הקלמטיס לטפס ולהציג את עליו ופרחיו.
- ניתן, אך לא מומלץ לגזום חזק אחת לכמה שנים. כדאי לנקות גבעולים שהתייבשו.
שימו לב: הגבעולים הדקיקים הרדומים נראים יבשים בחורף גם כאשר הם חיים ואם ברצונכם לקצר אותם כדאי להתחיל מן הקצה העליון ולבדוק חיוניות. גבעולים חיים מציגים תמיד חתך ירוק. ניתן לבצע גיזומים גם עם ההתעוררות באביב, אך זו מהירה מאוד ולא תרצו לגזום גבעולים שהתעוררו. - מכלואי הקלמטיס מעדיפים את האקלים של אזור ההר שלנו, אך משוגעים לדבר מצליחים לגדלם כרב-שנתיים אפילו במישור החוף המהביל..
האם זהו השיגעון הבא שלכם?
אלה צמחים מיוחדים ומרהיבים במיוחד, אך מאתגרים בתנאי ישראל. משום כך גם הם נדירים יחסית במשתלות ולשמחתנו ממש בימים אלה (אפריל 2025) הופיע שוב מבחר מוגבל של זני קלמטיס למכירה.
אז כדי, שלא תפספסו, מהרו אלינו אם ברצונכם לנסות אתגר מקסים ומתגמל
