fbpx

ט"ו בשבט תשפ"ג 2023 הגיע

היום ט"ו בשבט והגשמים, שסוף סוף הגיעו, מקשים קצת על הנטיעות אך ודאי משמחים את העצים.
היום הזה, ראש השנה לאילן, התחיל לא כחג, אלא כאחד מראשי השנה הבירוקרטיים הקשורים לקיום מצוות התלויות בארץ. ט"ו בשבט הוא היום המפריד בין פירות השנה הקודמת לפירות השנה החדשה ולכך יש השלכות על מצוות רבות.
במאות ה 11-12 יש כבר התייחסויות ראשונות למנהגי חג מסוימים ביום זה, ובהמשך הפך לחג המצוין על ידי יהודים בכל העולם באכילת פירות ופירות יבשים וגם בקריאת סדר ט"ו בשבט.

ומה לגבי נטיעת עצים?

זו חיכתה עד לתחילת המאה ה-20 כדי להיקשר ולהתחבר לתאריך העברי הקדום, שכבר נקרא ראש השנה לאילנות ושכנראה נחשב כמתאים לכך מבחינה אקלימית בארץ הקודש.

האמנם כך?

בישראל יורדים מרבית הגשמים בחודשים דצמבר-פברואר. נובמבר שחון הוא תופעה נפוצה, אך במהלך דצמבר כבר יורדים כמעט תמיד גשמים משמעותיים.
זהו גם הזמן המומלץ לנטיעת צמחים ושיחים, שאינם רגישים לקור כמו רוב צמחי הבר שלנו ועצי פרי נשירים. צמחים אלה ייקלטו ואף ימשיכו לגדול בחורף המתון והרטוב שלנו ויגיעו לקיץ מחוזקים.
עצים סוב-טרופיים כהדרים ואחרים מומלץ, בכל מקרה, להמתין ולנטוע באביב, כשכבר חמים יותר.
מכאן, שראש השנה לאילנות מתאים מאוד לאכילת פירות יבשים תוך התכרבלות בשמיכה בבית, אך בנופלו בדרך כלל בסוף ינואר-תחילת פברואר הוא מאחר בכחודש וחצי את תאריך הנטיעה המומלץ של תחילת החורף ומקדים בכחודש וחצי את תאריך הנטיעה האביבי המומלץ.
אין ביכולתנו לשנות את מועדו של החג החביב (ולמעשה הוא מועד לא רע לנטיעה), אך נמליץ לכם להתחשב יותר בעצים ובצרכיהם ובוודאי להמשיך ולנטוע עצים ואף יותר מכך לשמור על העצים הקיימים ככל שתוכלו.

כמה מילים על שתילת עצים:

  • חובה להשקות מיד לאחר הנטיעה גם אם הקרקע לחה (אלא אם ידוע שתוך ימים ספורים ירדו גשמים רבים).
  • החורפים בארץ אינם אחידים והקיצים תמיד ארוכים ויבשים ולכן גם בנטיעה בתחילת החורף של עצי בר חזקים כאלונים, אלות ואחרים ואפילו לאחר חורף ברוך גשמים חובה להשקות את העצים הצעירים.
  • עדיף להשקות השקיות עמוקות בהתאם לגודל העץ לפחות פעם בשבוע ולמשך השנתיים הראשונות לפחות.
  • אין צורך להשקות בחורף מלבד בעצירת גשמים ארוכה.
ונסיים בברכת חג עצים שמח והמשך חורף גשום!
דילוג לתוכן